Kastamonu Çubukla Su Arama
Kastamonu Çubukla Su Tespiti Yerkabuğunun altında yağmur suları ve yer altı kaynak sularına ulaşmak, çok eski yıllardan bu yana insanlar tarafından yapılmaktaydı. Yaklaşık 70 km’lik yer kabuğundan sonra, 2.900 kilometre kalınlığında katı bir tabaka, 2.300 kilometrelik erimiş magma tabakası bulunmaktadır. Kastamonu Yer altında sıvı, gaz, radyoaktif, eriyen, kırılan, dalgalanan tabakalar vardır. Yapılan araştırmalarda yer altı su kaynakları çöl diye adlandırdığımız alanlar da bile bulunmaktadır. Bazen debili akarsular, bazen de göller şeklinde maden suyu veya temiz su çıkarılmaktadır.
Çin’de ve Uzakdoğu’da 2.200-2.600 yıllarında kullanılan bu teknik de bilinen şey, iki su damarının kesiştiği yerde çok gülcü bir dalga yayılmaktadır. Bu dalgaların mikrodalgaya ve frekansa benzediği yönünde bir tespit vardır. Fakat, özel bir yetenek sahibi olan insanların algılayabileceği bu dalgaların var olup olmadığı hakkında Almanya ve Belçika’da üniversitelerde araştırmalar yapılmaktadır. Kastamonu Metal teller ile su bulma yönteminde, L şeklinde yapılan iki bakır telin L kısımları ele alınıyor ve uçlar araziye çevriliyor. Kastamonu Su kanalının olduğu yere gelince, bakır teller iç içe dönmeye başlar. Ve dönmenin olduğu yerde, yapılan kazılarda su bulunmaktadır.
Kastamonu dünya üzerinde adlandıramadığımız ve anlamadığımız pek çok olay vardır. Kastamonu belki de jeologları bile şaşırtan en önemli konu, su aramaktır. Kastamonu su bulma yöntemleri Kastamonu su arayan insanlar çok eski zamanlardan bu yana ağaç dalları ve metal teller ile su bulmaktadırlar. Kastamonu en çok kullanılan su bulma yöntemi, Y ya da sapan şeklinde fındık, karaağaç ve meşeden yapılan ağaç çubuklar ile su aramadır. Kastamonu bu işlemde, Sapanın iki ucunu ellerinizle tutup, sapını toprak alana doğrultuyorsunuz. Kastamonu su kaynağına rest gelindiğinde, titreme ve sap kısmı aşağı doğru hareket etmeye başlıyor.
Kastamonu tabi bu metot çok eskilerde kalmış ve günümüzde teknolojiye yenilmiş hale gelmiştir. Kastamonu artık %95 doğruluk payı olan cihazlar üretilmiştir ve bu metodun geçerlilik payı pek kalmamıştır.
TELEFON : 0533 080 4324
Kastamonu Rezistivite Yöntemleri
Kastamonu Yeraltı Suyu, Önemi ve İstifade Şekilleri: Yeryüzüne düşen yağmur ve eriyen kar sularının derelerden akarak göllere veya denizlere ulaştığını hepimiz biliriz. Kastamonu yeryüzünde buharlaşarak atmosfere çıkan ve bulutları oluşturan su daha sonra yoğunlaşarak tekrar yeryüzüne dönmektedir. Kastamonu buna yağış diyoruz. İşte bu yağışların bir kısmı sel olarak göl veya denizlere gitmekte, bir kısmı bitkiler tarafından emilmekte, bir kısmı tekrar buharlaşmakta, bir kısmı ise geçirimli yer katmanlarına sızmaktadır. Kastamonu bizi ilgilendiren yeraltı suyu işte böyle geçirimli yer katmanlarına sızarak oluşmaktadır.
Kastamonu Kullanım Alanları
Kastamonu sahalarınızda ülkemiz çapında çok sayıda çoklu elektrot rezistivite çalışmalarında bulunan profesyonel ekibimizle istenilen metrajlara kadar maden rezervleriniz ölçülür. Kastamonu ve Diğer bölgelerdeki yerleriniz takip edilir.
Kastamonu saha çalışmalarınızda 48 elektrot ve özellikle 96 elektrot tam otomatik rezistivite cihazımız ile ölçümler yapılır.sondaj lokasyon noktaları belirlenerek projelendirilir. Kastamonu ölçümlerimiz de elektrot aralıklarını 4 veya 5 metre aralıklarla yapmaktayız.
Kastamonu Bu sebeple kablodaki elektrot aralıklarının 4 veya 5 metreyi geçmeden ölçüm alınmasının faydaları; sahadaki cevherin daha derin ve net ölçümler yapılmasını sağlar.
TELEFON : 0533 080 4324
Kastamonu Gpr Radar Yöntemleri
Kastamonu Beran Gürleme Kocaeli Üniversitesi 2015 YER RADARI (Ground Penetrating Radar) (Alıntı)
-
Kastamonu Yer radarı yöntemi, yakın yüzey araştırmalar için kullanılan yüksek frekanslı elektromanyetik alandan yararlanan bir jeofizik yöntemdir.
-
Kastamonu Yer radarı yöntemi, bir verici anten aracılığı ile yer içine gönderilen çok yüksek frekanslı EM dalgalarının ara yüzeylerden yansıyarak alıcı anten ile kaydedilmesi ve bu seyahat süresinin ölçülmesi ilkesine dayanmaktadır.
-
Kastamonu Yere gönderilen EM dalgaların bir kısmı farklı özellikli ortamları ayıran tabaka sınırlarından yansır, diğer kısmı ise alttaki ortama iletilerek yoluna devam eder. Yansıyıp geri gelen sinyal, alıcı anten yardımıyla algılanıp, filtre edilir, güçlendirilerek sayısallaştırıldıktan sonra işlenmeye hazır hale getirilir.
-
Kastamonu Yer radarı yöntemi özellikle sığ derinliklerde yüksek çözünürlülük sağladığından yer altı jeolojisi ve heterojenliği hakkında detaylı bilgi vermektedir.
-
Kastamonu Yansıyan ve iletilen sinyallerin genliği, yansıma katsayısına bağlı olmaktadır. Eğer, εr1 birinci ortamın, εr2 ise ikinci ortamın dielektrik permittivitesini gösterirse, sınırın iletim ve yansıma katsayıları aşağıdaki şekilde ifade edilir.
-
Kastamonu Yer radarı yönteminde dalga hızı; ortamın dielektrik sabiti (ε) ve magnetik geçirgenliğe (µ) bağlı olarak değişmektedir. Hız bilgisinin mevcut olması durumunda derinlik bilgisi: bağıntısı ile elde edilmektedir.
-
Kastamonu GPR antenlerini aşağıda görüldüğü gibi 25MHz ile 2000MHz’lik bir aralıkta sıralayabiliriz. çeşitleri ve anten frekansları 1. Anten Çeşitleri
-
Kastamonu Yüksek frekanslı antenler oldukça küçük boyutlardadır ve kolaylıkla tasınabilirler. Bu GPR’ların çözünürlüğü fazladır ve daha detaylı veri gözlenmektedir. Ancak araştırma derinliği azdır. Şekil 3: Resimde görülen GPR 2 GHz frekanslı, 1kg ağırlığında, 30 cm boyunda ve 13 cm genişliğindedir.
-
Kastamonu Düşük frekanslı antenler ağır ve büyük ebattadır. Şekil 4: Resimde görülen GPR 300 MHz frekanslı, 10 kg ağırlığında 1m boyunda ve 50 cm genişliğindedir.
-
Kastamonu Düşük frekanslı antenler uzun dalga boylu sinyaller üretir. Bunun sonucunda iletkenlik kayıpları ve saçılmanın azalması nedeniyle daha az sönümleme gerçekleşir ve dalgalar yerin daha derin kısımlarına ulaşır.(Şekil 5) Şekil 5: GPR antenlerinin etkin derinlikleri Yeraltının iletkenliği arttıkça GPR’ın etkin derinliği azalmaktadır.(Şekil 6) Bunun sebebi yeraltına gönderilen EM dalgaların çok hızlı sönümlenerek ısıya dönüşmesidir. Şekil 6: Ortamın elektrik iletkenliği ile penetrasyon derinliği arasındaki ilişki 2. Penetrasyon Derinliği
-
Kastamonu 3.Yapı Belirlenebilirliği ve Çözünürlük Araştırılacak nesnenin boyutu ya da tabakanın kalınlığının doğru biçimde belirlenebilmesi için, yer radarı sisteminin frekansı ve ortamın yayınım hızı önem taşır. Yüksek frekanslı antenlerle daha yüksek çözünürlük elde edilir. Şekil 7: Aynı hat boyunca 80 MHz ve 300 MHz frekanslı antenler kullanılarak elde edilen gömülü düzlem yüzeyin görüntüsü
-
Kastamonu 100 MHz 50 MHz Madde Darbe genişliği (m) Teorik çözünürlük (m) Darbe geniişliği (m) Teorik çözünürlük (m) Su 0.33 0.08 0.66 0.16 Buz 1.60 0.40 3.2 0.80 Doygun kum 0.60 0.15 1.2 0.30 Doygun kil 1.00 0.25 2.0 0.50 Kireçtaşı 1.20 0.30 2.4 0.60 Şeyl 1.00 0.25 2.0 0.50 Granit 1.30 0.33 2.6 0.66 Tablo 1: 50 MHz ve 100 MHz antenler tarafından üretilen darbe genislikleri ve çesitli jeolojik ortamlardaki maksimum teorik çözünürlük degerleri Anten uzunlugu, antenden çıkan darbenin genisligine baglıdır. 8 ile 12 ns arasında değisen darbe genisligi için gereken anten boyu 0,9 ile 1,2 m arasındadır.
-
Kastamonu Yakın Alan Etkisi Kastamonu Verici antenden yayınan EM enerji, anten civarında sahip olduğu merkez frekansının yaklaşık 1,5 katı dalga boyu kadar yarıçapa sahip bir EM alan üretir. Kastamonu 10, 100 ve 1000 MHz merkez frekansı değerine sahip antenler için, bu etki yaklaşık olarak sırasıyla 30 m, 3 m ve 30 cm’dir. Kastamonu Bu alan içerisinde kalan yeraltı bölgesinin sanki antenin bir parçasıymıs gibi davranması nedeniyle bu alan içerisinde hiç ışınım gerçeklesmez ve teknik olarak radar yayınımı yoktur.
-
Kastamonu GPR Yönteminin Başlıca Kullanım Alanları 1. Yol Araştırmaları 2. Tünel Araştırmaları 3. Arkeojeofizik Araştırmaları 4. Yeraltının Haritalanması 5. Su altı Araştırmaları 6. Adli Tıp 7. Çevre Araştırmalarında
-
Kastamonu Yol Araştırmalarında Kastamonu Asfalt ve beton kaldırımların kalınlıklarının haritalanmasında, Kastamonu Asfalt kalite kontrolünde, Kastamonu Yol vb yapıların altındaki boşlukların belirlenmesinde, Kastamonu Asfalt, beton vb yapılardaki deformasyonların belirlenmesinde,
-
Kastamonu Tünel Araştırmaları Yıkıcı olmayan etkisi ile köprü ve tünel araştırmalarında, Restorasyon amaçlı çalışmalarda, Kolonların ve bağlantı yerlerinin araştırılmasında,
-
Kastamonu Beton ya da duvar arkalarındaki boşlukların yerlerinin ve iç yapısının belirlenmesinde,
-
Kastamonu Arkeojeofizik Araştırmaları Arkeolojik Alan Çalışmalarında, Antik şehir, tapınak, mezar, duvar, temel, dehliz ve benzeri tarihi kalıntıların bulunması,
-
Kastamonu Yeraltının Haritalanması Metalik yada metalik olmayan (borular, telefon kabloları vb) yapıların bulunması, Karstik alanların haritalanmasında, Irmak ve göl tabanlarının haritalanmasında, Yeraltındaki maden alanlarının haritalanmasında,
-
Kastamonu Ana kaya derinliğinin Belirlenmesinde
-
Kastamonu Heyelan düzlemlerinin araştırılması ve haritalanmasında
-
Kastamonu Fay hatları, kırık ve çatlaklar EM sinyalin ortamdaki yayılım hızını değiştirdiğinden bu özellikler ve yerleri özellikle yüksek frekanslı Yer radarı kesitlerinde belirlenebilmektedir. 5.4.3 Fay Hatları Belirlenmesinde
-
Kastamonu Su derinliği, göl ve nehir sediment ve diğer sualtı hedeflerin araştırılması, Tatlı su göllerinde ve nehirlerinde batimetrik ölçümler yer radarı ile çok kolay yapılır. Batimetrik ölçümlere ilaveten orta derinlikte sedimentler hakkında bilgi sahibi de olunabilir. 5.5 Su altı Araştırmaları
-
Kastamonu Çevre Araştırmalarında Dolgu alanların ortaya çıkarılmasında, Atık alanların belirlenmesinde, Yeraltı kirlilik araştırmalarında, Endüstriyel atık, sızıntı ve çevre kirlenmesinin araştırılması,
-
Kastamonu Buzul kalınlığının ve çatlakların hızlıca belirlenmesinde kolaylıkla kullanılabilir ve başarılı sonuçlar vermektedir. 5.6 Buzul Araştırmalarında
-
Kastamonu Yöntemin Üstün ve Zayıf Noktaları Kastamonu Yüksek frekanslı kaynak kullanılması ve yığma yapılabilmesi nedeni ile araştırma derinliği çözünürlüğü yüksektir. Kastamonu Hedefin derinliği duyarlı bir şekilde belirlenebilir fakat yorum işlemi biraz karmaşıktır. Kastamonu İnsan kaynaklı gürültüler genelde elimine edilebilirler Kastamonu Uygulaması kullanılan aygıta ve çalışma ortamına bağlı olmakla birlikte genelde kolaydır.
-
Kastamonu Gürültü Kaynakları Kastamonu Çevredeki radyo vericileri, önemli bir gürültü kaynağıdır ve ölçülen imleri kayıt aygıtının ölçüm aralığı dışına taşırabilirler. Kastamonu Çevredeki metalik nesneler bozucu etki yaratabilir. Kastamonu Yansımalar sismik yöntemde olduğu gibi yanlardan da gelebilir ve yansıtıcı metalik nesne çok keskin olabilir. Kastamonu Eğer yer iletkenliği çok yüksek ise yer-hava ara yüzeyinde enerji yayılımı keskin yansıma imi yaratabilir ve iletken birimler üzerinde bilgi alınması zordur.
TELEFON : 0533 080 4324
Kastamonu Su Arama Yöntemleri, Kastamonu Su Arama, Kastamonu Su Bulma Yöntemleri, Kastamonu Su Bulma, Kastamonu Su Sondajı, Kastamonu Su Kuyusu, Kastamonu Sondaj